De WM1

Afbeeldingen van de WM1

Indeling van de WM1


Van SR3 naar WM1. Een meeslepende geschiedenis.

Steven Seijmonsbergen

Op 1 mei 1902 kocht Steven Seijmonsbergen een stuk grond aan de Oostenburgerdwarsstraat. Hier begon hij met het bouwen van ijzeren schepen. Eerst door mankracht voortbewogen dekschuiten, later sleepboten en een aantal veerboten.

De SR3

In Opdracht van Stadsreiniging Gemeente Amsterdam werden in deze werf zeven sleepboten gebouwd. De SR1 tot en met de SR7. De SR3 werd onder andere gebruikt om dekschuiten met afval van het centrum naar de vuilstort in Zaandam te slepen.

Varend monument

De bovengenoemde geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat het schip destijds als varend erfgoed geregistreerd was en is behandeld door het register varende monumenten.

De Miriam

Na 44 jaar trouwe dienst werd de SR3 overgenomen door P. van der Zee & Zonen. Die doopte haar de Miriam en zette haar kracht in voor de sleepdienst Elswijk in de havens in en om Amsterdam.

De Foxtrot

De Miriam kreeg na een aantal jaren een nieuwe baas. Ze ging varen onder de vlag van de Amsterdam Towing Company en werd omgedoopt tot Foxtrot.

Met Pensioen

Na 79 jaar slepen mocht ze met pensioen. Het schip heeft een aantal jaar in Coevorden gelegen. Totdat wij haar vonden. Wij zochten al enige tijd een schip met Amsterdamse historie, en geheel toevallig kwamen we haar op het spoor.

Eerste inspectie

Bij een eerste inspectie werden we positief verrast door de staat van het spantwerk en het casco en na ons eerste bezoek werd direct duidelijk dat dit stukje historie weer in de vaart moest.

Renovatie

Tijdens de renovatie wilden we trouw blijven aan haar historische uiterlijk. We hebben alles op alles gezet om dit te combineren met de vereisten voor veilig passagiersvervoer, de exploitatievergunning en een emissievrije, elektrische voortstuwing.

De WM1

De WM1 heeft nog altijd haar historische indeling met twee opbouwtjes op het voordek en daarachter de stuurhut. Ook het boeisel van het schip is hersteld op originele hoogte. Het achterschip is in ere hersteld en ligt op haar historisch waterlijn in het water.
">
Gebruik het formulier om de digitale brochure te ontvangen.

[]
1 Step 1
Previous
Next

Direct contact
WhatsApp chat